با توجه به نوع پروانه به نام‌های فوروارد ، بکوارد ، رادیال و فشار قوی نام گذاری شده اند که سانتریفوژ فوروارد با توجه به ساختار پروانه بیشتر در مناطق مسکونی و همچنین جهت دمیدن هوای تازه ، سانتریفوژ بکوارد بدون محدودیت در دور پروانه در مناطق صنعتی و در بیمارستانها با رعایت سرعت خروجی استفاده می‌گردند .

 سانتریفوژ رادیال جهت جابجایی و انتقال مواد و ذرات و سانتریفوژ فشار قوی جهت دمیدن یا انتقال هوا در کارخانجات سیمان ، سیم و کابل ، قند و شکر و … و صنایع نفت و گاز و پتروشیمی استفاده می‌شوند.

در هواکش حلزونی یکطرفه هوا از یک سمت مکیده می‌شود و از سمت فلچ‌ها به بیرون دمیده می‌شود
در هواکش حلزونی با توجه به شرایط کاربردی می‌توان از دو مدل فن بکوارد و فن فوروارد استفاده نمود
ظرفیت تخلیه هواکش حلزونی یکطرفه می‌تواند تا دویست هزار مترمکعب بر ساعت تغییر کند همچنین فشار این هواکش‌ها می‌تواند تا ۳۵۰۰ پاسکال باشد که با توجه به نوع سفارش و کاربرد فن میزان مورد نیاز محاسبه و در فرایند تولید لحاظ می‌شود
ویژگی‌های فن سانتریفیوژ حلزونی یکطرفه
ورق اس تی-۳۷ از ضخامت ۱ تا ۵ میلی متر –
ورق گالوانیزه از ضخامت ۱ تا ۲٫۵ میلی متر –
ورق استیل از ضخامت ۲ تا ۵ میلی متر –
قابلیت نصب انواع الکتروموتورهای ضد افجار،ضد جرقه و یا دیگر الکتروموتورها –
امکان اتصال موتور در سه حالت مستقیم،غیر مستقیم و کوپلینگ

نحوه اتصال الکتروموتور به فن:
الکتروموتور به سه طریق به فن متصل می گردد:
  1. کوپل مستقیم: در این نوع اتصال شفت (محور) الکتروموتور مستقیماً به پروانه متصل می‌گردد.
  2. پولی تسمه: در این نوع اتصال، نیرو ازالکتروموتور توسط پولیها و تسمه‌ها به پروانه فن منتقل می‌شود. در این سیستم یاتاقان و قطر شفت نقش مهمی در انتقال نیرو دارد.
  3. کوپلینگ: در این اتصال که انواع مختلفی دارد شفت (محور) الکتروموتور با یک مجموعه شفت (محور) و یاتاقان که به پروانه فن متصل است توسط کوپلینگ، کوپل می‌شود.
نکات کاربردی برای انتخاب فن سانتریفیوژ مناسب

توجه به نکاتی که در ادامه گفته می شود باعث می شود که شما مناسب ترین هواکش گریز از مرکز را برای کاربری مدنظرتان انتخاب کنید و با این کار بیشترین بهره وری را از فعالیت خود داشته باشید:

  • فشار مورد نیاز:با توجه به نوع کاربری و محیطی که دارید، باید توجه کنید که میزان فشار استاتیکی برای انتقال مورد نیاز است و بر اساس آن فن مورد نظرتان را انتخاب کنید.
  • جریان هوای مورد نیاز:فعالیت مورد نظر شما به چه میزان هوای قابل انتقال نیاز دارد.
  • دمای هوای محیط:میزان سردی و گرمی هوای محیط مدنظرتان چقدر است. شرایط صنعتی با دما های بالاتر و گرم تر هواکش های قوی تری احتیاج دارند.
  • ارتفاع محیط:اندازه و بزرگی فن سانتریفیوژ در هر نوع و کاربردی که دارد متفاوت است. برخی از آنها با اندازه و ارتفاعات بسیار بزرگی ساخته می شوند. لذا در انتخاب ارتفاع و ابعاد فن متناسب با محیط کارتان دقت لازم را اعمال نمایید.
  • نوع محیط فعالیت فن:این مورد در میان نکاتی که گفته شد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شما باید فن سانتریفیوژ مورد نیازتان را بر اساس نوع محیط و هوای جریان یافته در آن انتخاب کنید. برخی محیط های صنعتی هستند که میزان آلودگی و خورندگی در آنها بسیار بالاتر از فضا های دیگر است.

در چنین شرایطی اگر فن متناسب با شرایط محیط خریداری نشود، فنی که به اشتباه انتخاب شده خیلی زود دچار مشکل شده و از بین می رود.

دلایل ایجاد ارتعاش در فن گریز از مرکز
  1. روی پروانه رسوب انباشته می شود.
  2. فن و محرک های آن از محور واحد خارج می باشند.
  3. احتمال آسیب دیدن هواکش گریز از مرکز هنگام حمل و نقل
  4. بالانس نبودن و سایش پروانه
  5. جانمایی غیره استادارد فن

نحوه اتصال الکتروموتور به فن:

الکتروموتور به سه طریق به فن متصل می گردد:
  1. کوپل مستقیم: در این نوع اتصالشفت (محور) الکتروموتور مستقیماً به پروانه متصل می‌گردد.
  2. پولی تسمه: در این نوع اتصال، نیرو ازالکتروموتور توسط پولیها و تسمه‌ها به پروانه فن منتقل می‌شود. در این سیستم یاتاقان و قطر شفت نقش مهمی در انتقال نیرو دارد.
  3. کوپلینگ: در این اتصال که انواع مختلفی دارد شفت (محور) الکتروموتور با یک مجموعه شفت (محور) و یاتاقان که به پروانه فن متصل است توسط کوپلینگ، کوپل می‌شود.

زمانی که دمای هوای ورودی به دستگاه بالای 80 درجه سانتیگراد باشد و یا رطوبت بالا و یا قطرات آب درسیستم کارکرد و هوایی که دستگاه در حال مکش است موجود باشد توصیه میگردد از سیستم های فولی تسمه و یا کوپلینگ استفاده گردد که تماس آنها با موتور به حداقل رسانیده شود. در غیر این صورت استفاده از فن هایی با اتصال کوبله مستقیم به سبب استهلاک پایین تر توصیه میگردد. فن های سانتریفیوژ کوپل مستقیم به دلیل استهلاک و هزینه های جانبی  کمتر و مورد استفاده بیشتر و مورد قبول عموم استفاده کنندگان می باشد.

اجزای اصلی و مهم فن سانتریفیوژ
  • پروانه یا پره هوادهی: این پره ها با گردش سبب انتقال هوا تحت نیروی گریز از مرکز می شوند.
  • حلزونی یا داکت مارپیچ: این بخش جهت قرارگیری پروانه یا پره ها طراحی شده است.
  • مقطع ورودی هوا: وظیفه مکش هوای ورودی به داخل حلزونی را بر عهده دارد.
  • اوریفیس یا مقطع خروجی: جهت اتصال به کانال خروجی هوا تعبیه گردیده است.
    • الکتروموتور یا دینام: وظیفه تامین گشتاور و انرژی مکانیکی لازم برای چرخش پروانه را بر عهده دارد.
    • سیستم انتقال قدرت: این بخش نیروی گشتاور خروجی الکتروموتور را به فن انتقال میدهد.
    • شاسی و فریم نگهدارنده: شامل ناودانی ها، نبشی ها و ورق های گالوانیزه بوده و بدنه دستگاه را تشکیل می دهد.
    • لرزه گیر مکانیکی و لاستیکی: وظیفه کاهش و دفع لرزش ناشی از چرخش فن و ضربات موتور را عهده دار است.
    • یاتاقان ها و کوپلینگ ها: بر روی شافت پروانه نصب شده و جابجایی این شافت را تحت دو محور معین ثابت می نماید.
    • تسمه: این بخش در سیستم های انتقال قدرت فن های سانتریفیوژ تسمه ای بکار می رود.
    کاربرد فن سانتریفیوژ

    با وجود این که فن سانتریفیوژ اغلب با عنوان فن های صنعتی شناخته می شود، اما استفاده از این هواکش گریز از مرکز محدود به صنعت نبوده و در بخش های مختلف دیگری نیز مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه انواع کاربرد های فن سانتریفیوژ در بخش های مختلف را ارائه می نماییم.

    کاربرد های صنعتی فن سانتریفیوژ
    1. سوله های تولید
    2. کارخانه های صنعتی
    3. آشپزخانه های صنعتی
    4. کارگاه ها
    5. معادن
    6. تونل ها
    7. کوره های صنعتی
    8. خشک کن های ظرفیت بالا
    9. آزمایشگاه های صنعتی
    10. صنعت خودروسازی
    کاربرد های مسکونی و شهری فن سانتریفیوژ:
    • سالن های اجتماعات
    • بیمارستان ها
    • ساختمان های اداری
    • هتل ها
    • فن سانتریفیوژ برای ماینر
    • پارکینگ ها
    • کارواش ها
    • تهویه مطبوع ساختمان ها
    • آزمایشگاه ها
    • آسانسور
    • هود های آشپزخانه و آزمایشگاهی

    از کاربرد های دیگر هواکش گریز از مرکز یا فن سانتریفیوژ صنعتی برای تهویه هوای مکان و محیط هایی با هوای اسیدی، محیط هایی با دمای بالای هوا، غلظت غبار بالا و همچنین فضا هایی با خاصیت انفجاری می باشد. لازم به ذکر است که جنس بدنه، پروانه و نوع الکتروموتور و غیره هواکش گریز از مرکز با توجه به شرایط کاری و محیطی فن انتخاب و محاسبه می شود.

    لیست قیمت فن سانتریفیوژ

    فن سانتریفیوژ اغلب به عنوان هواکش های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و برای مصارف خانگی کاربردی ندارند، به همین دلیل در انتخاب و خرید فن سانتریفیوژ باید دقت کافی داشته باشیم. قیمت هواکش گریز از مرکز به عواملی مانند ظرفیت هوادهی، تحمل افت فشار، توان الکتروموتور و دور الکتروموتور، شاسی دوبل و رنگ کوره ای و غیره بستگی دارد. فن های سانتریفیوژ به دلیل تنوع در ظرفیت هوادهی، فشار و توان الکتروموتور و همچنین در مدل های بکوارد، فوروارد، فوروارد دوبل و هواکش های صنعتی فشار قوی دارای قیمت های بسیار متفاوتی در بازار می باشند. اگر شما برای محل کار یا کارخانه یا کوره های هوای گرم نیازمند فن سانتریفیوژ هستید، توصیه می کنیم که قبل از این که اقدام به خرید نمایید حتما در انتخاب نوع فن و ظرفیت های آن کارشناسی های لازم انجام گیرد. برای استعلام قیمت فن سانتریفیوژ و خرید آن باید با کارشناسان واحد فروش شرکت سهند هواساز در ارتباط باشید.